SCHOTLAND – IERLAND 2008

Al enige jaren staan Schotland en Ierland als vakantiebestemming op ons verlanglijstje. Voor de natuur, voor de herinneringen aan de Schotse/Engelse en Ierse gebruiken die ik, Nicoline, in Miri (Maleisië) heb leren kennen zoals de Schotse Burns Night. Op 25 januari, de verjaardag van de dichter Robert Burns (1759-1796) wordt de dichter en tegelijkertijd de overige cultuur van Schotland erkend en gevierd. De viering bestaat uit een avondmaal. Het opdienen van de haggis, gevulde schapenmaag, staat centraal. Het gedicht To a haggis  dat Robert Burns heeft geschreven ter ere van dit gerecht wordt voorgelezen. Verder staan die avond talrijke toasts met whisky, gedichten en liederen begeleid met een doedelzak op het programma. De avond wordt afgesloten met urenlang volksdansen.

De Ieren vieren uitgebreid St. Patricks Day op 17 maart ter nagedachtenis aan St. Patrick die het christendom naar Ierland heeft gebracht.

En verder zijn er de andere herinneringen aan hun gebruiken: de scones with a cuppa, porridge, cedar cheese, Christmas Carols met minced pie enz.

Nico wil graag alles wat van bovenaf gezien is, op de grond bekijken, en er zijn nogal wat luchtvaartplaatsen in die landen waar herinneringen bij opkomen.

Het huidige Schotland zou al 6000 tot 8000 jaar geleden voor het eerst zijn bewoond. De Kelten uit Noordwest-Europa veroverden het land rond 500 v. Chr. Is afkomstig van de Scoti, een Keltische stam met wortels in Ierland. De Schotten zijn trots op hun Keltische oorsprong. De Schotse eigenheid blijkt uit de traditionele klederdracht, de gehechtheid aan wapenschilden, uit de zomerfestivals en de Highland Games.

De eigenheid komt ook voort uit het feit dat de Schotten nooit zijn veroverd door de Romeinen die in 43 v Chr. het zuiden van het Britse eiland veroverden. De Romeinen noemden de Schotse wouden Caledonië en wilden de in hun ogen Barbaarse stammen onderwerpen, maar deze stammen verenigden zich en hielden stand. De voortdurende schermutselingen en de geringe belangstelling voor de arme grond heeft er toe geleid dat de Romeinen het noorden van het Britse eiland links lieten liggen.

Vertrek 12 augustus 2008

 

In de middag zijn we met de VW camper naar IJmuiden vertrokken.
Om ongeveer 17.30 aan boord van de ferry gegaan naar Newcastle en om 18.35 het zeegat uit.
Altijd leuk om op een schip te zitten.
Er is een forse wind, ik red het niet zonder pillen, Nico wel, hij heeft nergens last van. Lekker geslapen.
            

13 augustus 2008

Met twee uur vertraging vanwege de wind en golfslag komen we om 11.00 lt aan in Newcastle-upon-Tyne. We gaan op pad naar ons eerste doel wat we in gedachten hebben, Gretna Green. De regen komt werkelijk met bakken uit de hemel.
Aangezien de meeste mensen links rijden doen wij het ook, een beetje uitkijken en spiegelbeeldig denken. Het went snel.

We arriveren rond 14.30 in Gretna Green.
We gaan hierheen, omdat we ooit het plan hadden hier te trouwen. We bezoeken de oude smederij waar vroeger de huwelijken ingezegend werden, nu een museum. In de 18e eeuw zorgde een Engelse wet ervoor dat huwelijken zonder toestemming van ouders, onmogelijk werden. Voor de Schotse huwelijkswet volstond een verklaring in aanwezigheid van getuigen om te kunnen trouwen. Vandaar dat Gretna Green een toevluchtsoord werd voor verliefde stellen om daar in de echt verbonden te worden. Dit gebeurde in de smederij en werd beklonken door een klap op het aambeeld.

              

 

Ondanks de stromende regen blijft de 'Piper' doorspelen met z'n shilling bakje vol water.
Goede achtergrond muziek bij het bevestigen van ons huwelijk achter het aanbeeld. 

De camping staat onder water dus 'kamperen' wij comfortabel in een nabij hotelletje, dit zou ons deze vakantie nog meerdere keren overkomen maar daar hadden we toen nog geen weet van.

14 augustus 2008

We rijden naar Edinburgh, de burcht van Edwin. We zoeken en vinden een camping, open plaatsen genoeg en de leiding deed zijn uiterste best om een plaats te vinden waar je niet in de modder weg zou zakken.  Vandaar met de openbaar vervoer naar de stad. De stad ligt mooi en het is er heel erg druk. Er is een jaarlijks internationaal festival is aan de gang. We nemen een bustoer om een indruk te krijgen van de stad. Hét kasteel ligt strategisch op Castle Rock, het oogt indrukwekkend. Vanwege de hoeveelheid mensen wagen we geen bezoekje binnen, maar kunnen ons wel indenken dat het ongetwijfeld een veilig toevluchtoord is geweest voor zijn bewoners. We zien het nieuwe parlementgebouw. Op 11 september 1997 is er een referendum gehouden waarin de Schotten zich hebben kunnen uitspreken over een eigen parlement. Driekwart van de bevolking stemde voor. De Scotland Act is getekend in november 1998 en op 12 mei 1999 kwam voor het eerst het Scottish Parliament bijeen, een mijlpaal in de Schotse geschiedenis.

              

We hebben niet heel veel behoefte aan de mensenmassa die we in Edinburgh tegenkomen en verlaten na niet al te lange tijd de stad, stoppen onderweg bij een plaatselijke pub en lopen terug naar de camping.

15 augustus 2008

Vandaag naar Inverness, een stadje aan de Noordkant van Loch Ness. We rijden door de Hooglanden en genieten van het uitzicht en ik vooral van de heide, nog net niet vol in bloei, maar het scheelt niet veel. De paarse kleur is erg mooi.
Dichtbij de stad is geen camping en aangezien het begint te miezeren en onze vorige modderige ervaring, gaan we naar de plaatselijke VVV en vinden we een mooie bed and breakfast.
We worden hartelijk ontvangen en alles ziet er zeer verzorgd uit. Onze gastvrouw vraagt hoe laat we willen ontbijten en wat we wensen. 

          
       
 

 Het full Scottish breakfast met worstjes, haggis, beans en black pudding hoeft voor ons niet echt en dat snapt ze. Ze geeft ons wat tips voor de stad en we gaan op stap. De enige echte Scottish Kiltmaker is hier gevestigd. Het is toch een aparte dracht en de keuze uit de Schotse ruiten (Tartans) is bijzonder.
Inverness is een leuk stadje, beetje toeristisch vanwege Nessie. Eind van de avond wordt het weer droog en als we teruglopen zien we nog een mooie zonsondergang.
 

16 augustus 2008  

Bij het ontbijt vraagt onze gastvrouw meermalen of we wel genoeg hebben en voegt er aan toe:
"We always say: If you don't have a dead animal for breakfast, it isn’t a Scottish breakfast."
Ons vermoeden dat het monster zich vandaag waarschijnlijk niet zal vertonen wordt bevestigd door onze gastvrouw en zij maakt ons attent op de tuin van de buurman.
Deze heeft zijn heg geknipt in de vorm van 'Nessie'.

               

We hadden al besloten niet naar deze toeristische attractie te gaan maar hebben deze Nessie vereeuwigd.
Het plan is verder
Noordelijk te trekken langs de Oostkust om uiteindelijk bij het laatste huis van Schotland te komen.

                         
    Vanuit Inverness nemen we, bij Cromarty, de kleinste ferry van Schotland.
Er kunnen slechts twee auto’s inschepen.
Ons busje is het grootste wat er op kan.
De op- en afrit is glad en steil,  3 meter breed en je parkeert op een draaischijf.
De bedoeling is dat je de auto schuin neerzet met de wielen op het randje van de schijf.
Je blokkeert dan nog steeds de ingang.
 

Dan wordt de draaischijf verdraaid waardoor de ingang vrij komt en de andere auto er schuin in kan steken. Onderweg wordt de schijf rondgedraaid zodat je er weer vooruit af kunt rijden.
We stuiteren met de Cromarty Rose in 25 minuten naar de overkant, Balnapaling, en onderweg voert de stuurman een meevliegende meeuw. Er wordt druk gezeild, mooi gezicht vind ik.

  Via Dornach, Dunrobin Castle en Helmsdale waar we genieten van de Higland games inclusief paalwerpen en hamerslingeren  bereiken we Duncansby Head.

Vanaf de top van de vuurtoren heb je meestal een goed uitzicht op de Pentland Firth, de 11 km brede zeestraat tussen Schotland en de Orkney eilanden.

De Stacks of Duncansby, twee puntige rotsen in zee, kunnen we vanwege het weer niet zien. We rijden door naar John O'Groats oftewel Jan de Groot, een Hollander dus.

Deze Jan startte in de 16e eeuw een ferry naar de Orkney eilanden.
De achthoekige toren van het inmiddels vervallen hotel herinnert aan de geschiedenis van deze man die, om de erfprioriteiten van zijn nakomelingen te regelen een huis bouwde met acht zijden, acht deuren en een achthoekige tafel zodat elk van zijn zonen aan het hoofd van de tafel kon zitten.
In John O'Groats staat het laatste huis van Schotland met uitzicht op de Orkney's.

Van John O'Groats, in het uiterste Noordoosten naar Lands End in het uiterste Zuidwesten is het 874 mijl en deze route wordt door veel sportievelingen lopend, fietsend, skatend of hoe dan ook als sportieve prestatie afgelegd.

17 augustus / 18 augustus 2008

We verlaten John O'Groats en rijden de Noordkust af. Het verlaten heidelandschap maakt plaats voor een afwisselend kustgebied met veel zandbaaien, lochs en kliffen en mooie uitzichten zoals deze panorama foto laat zien.

 

We denken dat Durness onze eindbestemming wordt voor die dag. Als we daar aankomen valt het wat tegen.
Het is een gat en het is ook nog behoorlijk fris en verder is er niet veel te beleven.
We drinken koffie in het plaatselijke café, een houten barak en ontdekken een monument ter nagedachtenis aan John Lennon: drie menhirs waarop de tekst van het lied In my life staat gegraveerd.
John zou hier vroeger als kind zijn zomervakanties hebben doorgebracht waar zijn oom en tante een huis hadden.

We besluiten door te rijden naar Ullapool. Onderweg veel waarschuwingsborden voor overstekende schapen en die komen we dan ook heel veel tegen.
Het is mooi weer geworden en dat schijnt het ook te blijven. We vinden een comfortabele camping.
Ullapool is een vissershaven en de witte huizen vormen een schilderachtig tafereel aan de oever van Loch Broom. Vanuit Ullapool vaart er regelmatig een ferry naar Stornoway, de hoofdstad van de eilanden Lewis en Harris.

We zijn gewaarschuwd voor de midgets, kleine muggen en hebben ons gewapend met 'deet', maar door de sterke wind merken we gelukkig niet veel van deze kleine stekers.

19 augustus 2008

    We gaan na dagje mooi weer verder en nemen de Wester Ross route richting Kyle of Lochalsh.
De landschappen zijn echt heel mooi. Land, zee en bergen contrasteren met elkaar of versmelten in perfecte harmonie.
 
Als we in Kyle of Lochalsh aankomen is er geen bruikbare camping of een andere verblijfplaats te vinden en we besluiten de brug over te gaan naar Kyleakin een vissersplaatsje op het eiland Skye.

De brug naar Skye is in 1995 gebouwd en de eilandbewoners beschouwen het nog steeds als een inbreuk op hun privacy.

In Kyleakin vinden we een aardige B&B.
Hoewel het veel regent in Schotland rijden we deze dagen net achter de regen aan of er vooruit.

Er zijn wel veel waarschuwingen voor overstromingen.
   
 

20 augustus 2008

  Ons doel voor vandaag is Oban. We komen eerst langs Eilean Donan Castle en vervolgen onze weg langs Loch Garry en Loch Locky.

We komen ook langs het wintersportgebied van Ben Nevis, de hoogste Britse berg met 1344 meter hét wintersportgebied voor de Engelsen. Zelfs nu is het er erg druk en we laten deze plaats voor wat het is vanwege het toerisme.
Onderweg deze keer veel regen.

In Oban zijn we verrast. We hadden daar niet zoveel levendigheid verwacht. We wandelen door het stadje, en schuilen af en toe in een pub.

21 augustus 2008

We waren van plan om via het schiereiland Kintyre, bekend van de hit van Paul McCartney  "Mull of Kintyre" (klik hier voor een lokale versie) naar Cambletown te trekken en vandaar over te varen naar Ierland. Op de ANWB kaart staat daar een ferry getekend maar vóór vertrek uit NL hadden we hier al twijfels over. Door de VVV in Oban worden die twijfels bevestigd. Er is geen ferry. Dus plannen we om via het eiland Arran naar Troon te reizen om Glasgow te vermijden waar volgens het nieuws wat wegen afgesloten zijn door overstromingen, maar we komen erachter dat de veerboten op ongunstige tijden vertrekken. Bovendien is er een weerswaarschuwing voor overvloedige regenval, dus we nemen de 'gewone' verbindings- weg richting Glasgow. Die route is erg mooi maar ook erg smal en de rondweg om Glasgow een circus.

Van de regenval merken we niets en bij aankomst in Troon schijnt de zon. We gaan naar de terminal boeken voor de volgende ochtend de ferry naar Larne, Ierland.

    Geen camping in de buurt, ook geen B&B, maar wel het Anchorage hotel en we 'kamperen' de laatste nacht in Schotland in een stoffig hemelbed in een suite!

 

 

22 augustus 2008 Ierland

Om 10.30 varen we met een express ferry, een catamaran, richting Larne in Noord-Ierland. We mogen als één van de eersten van boord en rijden na twee uur varen richting Londonderry. Een mooie rit door een vriendelijk aandoend landschap. Toch weer heel anders dan Schotland.

Later lees ik dat een protestant of een Brit van het vasteland de stad, Londonderry noemt en een katholiek en/of nationalist Derry zegt.

We logeren in een hotel, geen camping en de B&B zitten al vol vanwege de vrije dag maandag, 'last summer holiday'. Eerst mogen we de parkeergarage niet in omdat we te hoog zouden zijn. De technische man zegt dat het 2 meter hoog is en dan kunnen we er wel onderdoor, we zijn 1.98m. Nico manoeuvreert en de technische man, kijkt met enige bewondering toe. "You are a very good parker." We krijgen de tip van de beste pub in town en ontmoeten hem daar inderdaad later ook.

Londonderry is een kleine, leuke stad. De oude binnenstad is omringd door mooie 17-eeuwse muren die een goed uitzicht bieden over de stad en de heuvels in de omtrek.

      
              Derry is wel een stad waar veel strijd is gevoerd tussen protestanten en katholieken.
Hoe het allemaal precies in elkaar steekt wordt ons niet duidelijk met het lezen van de geringe literatuur die we mee hebben, dan moet je volgens mij toch historicus zijn.
Wel wordt duidelijk dat het een strijd van eeuwen is. Het begon in juli 1689 toen de stad ontzet werd, maar waar 7000 verdedigers bij zijn omgekomen.
Deze gebeurtenis heeft eeuwen van provocatie en bitterheid tot gevolg gehad. Gelukkig is het rustiger geworden desalniettemin blijven de Oranjemarsen van de protestanten aanleiding geven tot geweld. 

 23 augustus 2008

Ierland is verdeeld in graafschappen die county's heten. Het is droog en we denken dat we vandaag in de county Donegal bij het plaatsje Rosses Point een leuke camping te vinden aan de Atlantische oceaan.
We gaan op pad en brunchen in een oud schoolgebouw.

          

Als we doorrijden begint het te regenen en te waaien, zo'n dag die we in Nederland vaak hebben, grijs en nog grijzer. Bij aankomst op de camping ziet het er niet naar uit dat het weer gaat veranderen.
Onze camper is toch te klein voor dit soort weer en wij zijn natuurlijk ook teveel verwend.
We rijden door naar Sligo, in Sligo Bay schijnen twee tafelbergen te liggen: Drumcliff Bay en Ballysadare Bay die we niet kunnen zien door de laaghangende bewolking.
In de stad bezoeken we wat pubs met traditionele muzieksessies.

24 augustus 2008

We rijden door naar Westport in de county Mayo. Westport is in 1780 ontworpen door James Wyatt.
Het is een leuke levendige stad, voor ons gevoel meer een dorp.
Het heeft een mooie promenade langs de rivier de Carrowbeg die door het centrum loopt. Op een plein treffen we een zuil bekroond met een standbeeld van St. Patrick.
Op de zuil staat een wat depressieve tekst met de strekking dat je als mens een zondaar bent en eigenlijk niets voorstelt.
Er worden toch rare dingen in religies beweerd. De heilige berg, 'Croagh Patrick', is een pelgrimsoord voor christelijk Ierland.
In 441 kwam St.Patrick in Mayo aan en klom hij op de eerste zaterdag van de vasten naar de top om daar 40 dagen en nachten te vasten iets waar de heidense Ieren ontzag voor hadden omdat zij de berg al eeuwen vreesden en vereerden.
Op deze manier maakte Patrick de mensen ontvankelijk voor zijn boodschap. Enfin, wij hoeven de berg die we niet kunnen zien, ook niet te beklimmen, want het giet pijpenstelen en dan is het te gevaarlijk.

We bezoeken actief diverse gezellige pubs en horen en zien 's avonds Ieren hartstochtelijk meezingen.
We zijn jaloers op hun stemmen en kennis van de liedjes.

25 augustus 2008

We gaan vandaag naar Doolin met een camping die uitzicht geeft op de Cliffs of Moher.
Hoewel het nog steeds regent, is de weg erheen mooi en zien we redelijk veel van het landelijke leven.
In tegenstelling tot Schotland zijn er geen schapen op de weg, ze staan netjes in de door muurtjes verdeelde weide/heide landerijen soms samen met koeien.

Even later zien we grote zakken in het land staan. Ze blijken vol te zitten met turf. We rijden door de veengebieden.

Aangekomen in Doolin vinden we de camping maar het giet nog steeds vrij heftig en we besluiten door te rijden naar Bunratty, maar eerst naar de Cliffs of Moher en die zijn zeer de moeite waard.
De oceaan is ruw en de golven slaan spectaculair hoog tegen de kliffen.

Aangekomen in Bunratty zien we het enorme kasteel en dan de pub Durty Nelly's, stamkroeg van Nico en zijn collega's ruim 30 jaar geleden wanneer zij vlieginstructie gaven op de DC-9 vanaf het nabij gelegen vliegveld Shannon.  Om de herinnering compleet te maken logeren we in het Bunrratty's Shamrock Inn, toentertijd ook hun hotel.
In dertig jaar tijd is er niets veranderd, de hotellobby ruikt nog steeds naar turf van de open haard en Durty Nelly's is nog steeds een gezellige kroeg met zingende Ieren.

 

26 augustus 2008

Een bezoekje aan het kasteel en het bijbehorende open luchtmuseum. Het kasteel dateert van 1425 en is in 1960 mooi gerestaureerd.

 
 

We vervolgen onze weg naar Tralee, dat is niet wat we verwachten, het is er erg druk. Later blijkt dat de missverkiezing de 'Rose of Tralee' wordt gehouden. We rijden door naar Killorglin: het begin van de Ring of Kerry. Die Ring bewaren we voor morgen, het moet een hele mooie weg zijn met veel variatie aan natuur.

In Killorglin houden ze ieder jaar in augustus een Puck Fair. Er wordt een geit op de troon gezet die de macht overneemt. Volgens ons een soort carnaval. De foto's die we zien hangen van de Puck Fair 2008 zien er heel gezellig uit.

's Avonds maken we een toertje door het dorp in de hoop wat spontane Ierse muzieksessies mee te maken. Dat gebeurt niet, maar wel weet ik nu wat ze met 'craic' bedoelen. In The Step Inn, hoe verzinnen ze het, bestellen we twee biertjes, aan de bar zitten mannen zacht met elkaar te praten en af en toe vertelt één een verhaal of mop. Iedereen luistert en na verloop van tijd klinkt een hoop gelach. Er komt een oudere vrouw binnen. Een van de mannen zegt: "I didn't recognize you." Ze antwoordt droog: "I just had a face lift." Na verloop van tijd wordt er gevraagd waar we vandaan komen. De barman vraagt of we ook euro's hebben in Nederland. Na bevestigend te hebben geantwoord vraagt hij wat de herenkapper kost. Nico zegt €10-15. De plaatselijke kapper valt van z'n kruk, hij zegt "you made my day". Hij is namelijk veel goedkoper.

Craic is een mengeling van praten, plezier, elkaar voor de gek houden en drinken.

27 augustus 2008

Het is somber weer, het miezert, niets aan te doen. We beginnen aan de ring of Kerry. Het is een mooie route, maar nu wel echt jammer dat het weer zo slecht is. De zijpaden die staan aangegeven kunnen we niet nemen, want er is niets te zien door de bewolking.

Gelukkig wordt het iets lichter bij het nationale park van Killarney. Daar is veel natuurschoon te zien.

We rijden door naar Cork. Best een grote en vooral drukke stad en daar hebben we niet zo'n zin in.
Dus wordt het Kinsale. Leuk klein en toeristisch plaatsje met een mooie haven en 's avonds veel spontane optredens in de pubs van lokale muzikanten en zangers.

Op het nieuws horen we de gevolgen van de slechte zomer: het brood zal duur worden want er kan niet geoogst worden vanwege de langdurige regen.

28 en 29 augustus 2008

Het is droog en de zon schijnt, we rijden naar Garretstown en installeren ons op de camping.
De eerste keer dat we in Ierland op een camping staan zonder weg te zakken.
Het is nu goed te merken dat het hoogseizoen aan het einde begint te komen. Het is heerlijk rustig hier.

We wandelen naar het strand en vanavond zeer waarschijnlijk naar een pub in het dorp.

30 augustus 2008

  Vóór vertrek uit NL hebben we op deze dag bij Brittany Ferries geboekt.

Eenmaal per week vaart deze Ferry van Cork/Rinkaskiddy naar Roskoff in Bretagne. De Pont Aven ligt al aan de kade wanneer wij aankomen.

Bij het uitvaren van de baai (White Bay) hebben we een mooi uitzicht op de plaats Cobh en de kathedraal en uiteindelijk verlaten we de zuidkust van Ierland bij de vuurtoren in de buurt van Trabolgan terwijl zeil- en motorbootjes de Ferry uitzwaaien en halsbrekende toeren voor de boeg van en rondom het schip uithalen.

Blijkbaar een wekelijks uitje.
 

Schotland en Ierland, mooie landen om doorheen te trekken. Vriendelijke, rustige, goedlachse bewoners. Geen zwerfvuil op straat, een heel schoon land.  Geen poep op de stoep! Weinig verkeersborden en regels en alles verloopt soepel. Naast waarschuwingsborden voor schapen ook een bord met twee oude mensjes met stokken en daaronder 'elderly people' die langs de weg wandelen. Er wordt al sinds 2003, zonder protesten, niet meer gerookt in pubs en restaurants en kinderen mogen na 1900 niet meer in een pub verblijven.

Campings zijn er voldoende maar weinig faciliteiten zoals een snackbar of winkel zodat je op loopafstand bij een dorp of stad moet zitten anders moet de camper weer opgestart worden.

Wij hebben een prima vakantie gehad, voor het mooie weer gingen we niet maar het had iets droger gekund. Voor het betere weer varen we daarom over naar Frankrijk om daar de meegebrachte boeken op ons gemak onder de zon te gaan lezen.

Frankrijk

31 augustus 2008

Na een rustige overtocht van 18 uur komen we om 6 uur 's morgens in Roscoff aan. We rijden het dorpje in en ontbijten in een zaakje aan de haven. Het is droog maar het valt op dat er erg veel water op straat ligt en het nogal fris is. Dat klopt volgens de uitbater, er is die nacht een onweersfront over getrokken en er komt nog meer aan.

We bekijken de haven waar schepen voor de kreeftenvangst liggen en gaan op zoek naar de camping met alle faciliteiten die we in gedachten hebben. Daar is de receptie voorlopig nog gesloten. Er hangt wel een weersvoorspelling en dat is niet veel goeds.

 

 
  We maken een nieuw plan en besluiten om langs de kust naar St. Malo te gaan.

Een leuk stadje ook bij slecht weer en dat kregen we ook onderweg.
Dus maar weer geen camping en een hotelletje aan de kade.
 
De oude stad bekeken, de muur beklommen en op z'n Frans de avond doorgebracht.

De volgende dag zag er een stuk vriendelijker uit en besluiten naar de Mont St. Michel te gaan. Die poging hebben we enige jaren geleden ook ondernomen maar het was toen zo vreselijk druk dat we op de dijk er naar toe rechtsomkeert hebben gemaakt. Nu is het naseizoen dus nieuwe kansen. Het blijft een indrukwekkend optrekje.

 

Daarna naar een camping in de buurt, eindelijk buiten zitten, zonnetje, wijntje. Alles in de hand, behalve de weersvoorspelling voor de komende week.
We besluiten om hier te blijven totdat het weer gaat regenen en vertrekken dus de volgende  ochtend.                     

Het nieuwe plan is om op ons gemak langs de Franse en Belgische kust naar NL te rijden.
We overnachten nog een keer aan de monding van de Somme, lunchen in Oostende en via de tunnel bij Terneuzen en de Zeelandbrug komen we op 3 september weer thuis.
Een weekje eerder dan gepland maar hier vermaken wij ons ook uitstekend.

 nicoos.com