Douglas  DC-3

Je hart gaat toch bloeden bij het zien en vooral horen van een DC-3.
Uiteindelijk was dit mijn eerste 'grote' burger verkeersvliegtuig, na de KLu in 1966, bij Martin's Air Charter.
Samen met collega's worden er nu nog menige sappige, ware, verhalen verteld over hoe koud, hoe ver, hoe turbulent, hoeveel alcohol bijgevuld werd onderweg om de props vrij te houden van ijs, hoe je weer door de Frankfurt Cb gestuiterd was, hoe vers het stokbrood was na de Parijse bloemenvluchten, hoe heerlijk ontspannend zo'n IT vluchtje naar Spanje was met 32 pax, hoe scheepsonderdelen naar Zuid Afrika gingen, de KL 1-2 naar Prestwick, de KL 5-6 Malmo, Stockholm, Gothenburg, alles graag 's nachts, en vergeet vooral de engine failures niet die in het laatste jaar voor de uitfasering regelmatig voorkwamen.

Maar daar stond hij dan in Canaima, volledig operationeel en origineel, op de aangepaste cabineramen na. De laatste 2 ramen zijn samengevoegd.
Servivensa gebruikt Dakota's om arbeiders uit de goudmijnen te vervoeren in het gebied zuid van Ciudad Bolivar en rondom Canaima. Passagiers kunnen ad hoc ook mee als er plaats vrij is.
's Avonds komt hij in Canaima aan en wordt dan de volgende ochtend ingezet voor een rondvlucht boven Angel Falls.
  Canaima, 1500', 32 graden C,  DC3, pax uitvoering, type PH-MAA, 30 stoelen, netjes verzorgd, twee cockpit crew in safari tenue, één stewardess, net zo vlot, charmant en knap zoals we dat gewend waren, ook gekleed in een strakke safari outfit.

Opstarten, deur dicht, van het platform de baan op, full power en vliegen. Heb ik iets gemist?? Proefdraaien of zo??
'First reduction' heb ik nog gehoord en deze setting is blijven staan tot we 6000' bereikten. We kruipen omhoog in een vallei, boven de rivier Carrao met steile rotswanden aan weerszijden.

 Ik wilde dat ik niets van vliegen, en in het bijzonder van de performance van een Dakota afwist. Ik voel me al wat geruster als ik merk dat we sneller stijgen dan het aardoppervlak. Maar plotseling vliegen we weer op minder dan 500'. We 'nemen' even een plateautje waarvan er velen in de vallei staan.
Alle passagiers (20), mogen georganiseerd in de cockpit gaan kijken en onze CA springt enthousiast van stoel naar stoel en legt aan alle passagiers persoonlijk de positie uit. Daarvan gaat een groot percentage verloren maar zij kan er ook niets aan doen dat al die bergen, plateau's, rivieren en watervallen Indiaanse namen hebben en de motoren nog steeds een fors 'climb power' lawaai produceren.

De cockpit is zoals hij behoort te zijn. Gewoon zoals hij in 1946, volgens het fabrieksplaatje, gebouwd is. Vrij nieuw dus. Op mijn beurt in de cockpit zie ik dat we nog steeds klimmen en dat we het voor ons opdoemende plateau ruimschoots met een paar honderd voet zullen overvliegen, mits alles draait zoals nu. Links is voldoende ruimte voor een 'one eighty' bedenk ik intussen.
Na 15 min. naderen we Angel Falls, nog net niet op hoogte om dat plateau te missen, maar ik heb er alle vertrouwen in dat ook dit waargemaakt gaat worden. We vliegen er voor langs, daarna een nog steeds klimmende(?) 270 graden bocht van de wand af om terug te keren en op veilige hoogte, ik schat ruim 300', over de rand van het plateau te scheren waar Angel Falls ontstaat. Onze schaduw is bijna net zo groot als het vliegtuig zelf. Een minuut of 10 linker en rechter 'three sixties' rond, boven en voor de waterval geeft ons een prachtig uitzicht en een goede indruk van Angel Falls. De hoogte boven de grond varieert hierbij van 300' tot 3000', afhankelijk van of we boven het plateau of de kloof, met de toepasselijke naam 'Devils Canyon', vliegen.
De volledige aileron uitslagen om dit alles waar te maken zijn inmiddels afleesbaar op de gezichten van enkele passagiers.

De daling terug verloopt rustiger, vermogen is teruggebracht en zolang plateau's op een 'veilige' hoogte te overvliegen zijn, gebeurt dat ook.
De F/O heeft op zijn knee-pad wel een escape-route voorhanden, er is dus over nagedacht en de overige handelingen lijken ook uitgevoerd te worden. (geen checklisten)
De passagiers zijn opvallend rustig en alle maaltijden blijven binnen.
Ik verbaas me over de beenruimte en geniet van dit nostalgisch gebeuren. Hadden onze passagiers vroeger ook dit comfort?
Dat zal haast wel, ze moesten dan ook uren zitten richting Spanje.
Wij ook overigens.
Na een veilige tailwind landing (commercieel denken) kijk ik terug op een veel te kort durende vlucht, die veel goede herinneringen boven bracht. Een onvergetelijke vlucht, uitgevoerd door een enthousiaste crew, op de manier zoals zij dat nu gewend zijn en wij het waren.
Mocht je ooit een trip organiseren deze kant op, stap rustig in en denk niet te veel na.

             

                 CANAIMA