Jonapod Hongarije

 

Gmt: + 2.

Weer: zonnig, 34°, later onweer en regenbuien

 

21 juli t/m 6 augustus 2006

 

Na het passeren van de grens rijden we richting de plaats Vásárosnamény. Op onze campingkaart van twee jaar terug staat dat we hier een camping moeten kunnen vinden.
We rijden eerst het dorp in op zoek naar een pinautomaat, want onze Hryvnia's hebben we na de grens niet meer kunnen wisselen voor de Hongaarse Forinten.
We pinnen en lopen bij de plaatselijk VVV naar binnen en we krijgen een nieuwe campingkaart. Al snel vinden we de camping.
Eenvoudig, maar ruim voldoende plaats op een grasveld, electra, net sanitair, winkeltje en een restaurant in de buurt.
We komen bij van alle ervaringen en gedachten van de afgelopen vier weken. De eerste drie nachten worden we soms plotseling wakker en duurt het even voor we weten waar we zijn.
In ons onderbewuste zijn we waarschijnlijk nog door kuilen aan het rijden.

 

Verder stellen we orde op zaken door onder andere de camper weer in te richten zoals we gewend zijn en van binnen een poetsbeurt te geven volgens de mw. Helderder methode. Een paar dagen later vinden we gelukkig ook een Kärcher voor de buitenkant. Dat was ook hard nodig.
Terwijl we wat rondrijden, komen we hier weer de Trabantjes tegen, zowel het gewone type als de stationcar.  
De dorpjes zien er goed verzorgd uit, de weg is zonder gaten en de mensen zijn spontaner en voor ons gevoel vrolijker. De Hongaarse taal klinkt gezellig en lijkt erg veel op het Fins. Waarom? Geen idee.

 

Vlakbij de camping stroomt de rivier de Tisza. Hoewel de Donau de belangrijkste rivier is, is de Tisza de langste rivier van Hongarije.

Hongarije is al in het jaar 1000 gesticht toen de eerste Hongaarse koning István, door de paus werd gekroond.
Tot aan het einde van de eerste wereldoorlog hoorde het land tot de Oostenrijks-Hongaarse dubbelmonarchie.
In 1920 is het huidige Hongarije gesticht en in 1949 is het land communistisch geworden door de bezetting door Rusland. De Hongaarse opstand van 1956 is bloedig neergeslagen. In 1989 is het Sovjet regime opgeheven en in 1990 is Hongarije als eerste voormalige Oostblokland lid geworden van de Raad van Europa.

 

 
Nagenoeg alle campinggasten zijn Hongaren en komen allemaal met tenten of een enkele klapkar. Veel mensen per openbaar vervoer of per fiets.
Ook hebben ze geen kooktoestel bij zich en maken ze gebruik van de speciale plekken die er gemaakt zijn om een houtvuur te stoken en daar de zelf meegebrachte driepoot boven te zetten, een grote pot aan te hangen en zo het eten te bereiden.
Deze dames spraken ook Engels, hebben ons het recept uitgelegd en brachten ons later twee kommen om het te proeven.
Wij vallen nogal op met ons hefdak, gasstel, koelkast etc.

 

De camping is heel rustig en dat zorgt er ook voor dat we ons verblijf steeds weer verlengen.
We vermoeden dat de campings westwaarts vol zullen zijn, zwarte zaterdag is immers geweest en dat betekent dat West Europa in zijn geheel vakantie heeft.
Vandaar dat we het Balatonmeer en Budapest deze keer overslaan. Bovendien is het Europees kampioenschap zwemmen in Budapest bezig en de Formule 1 op de Hungaring trekt ook de nodige bezoekers en we hebben geen zin in overvolle campings.

  Soms is het trouwens ineens wel druk op deze camping, dan komt er een groep kanovaarders binnen, maar die zijn de volgende dag weer verdwenen.

De opbouw van alle tentjes en het vermaak is een leuk gezicht. Wat opvalt is dat alles in grote rust gebeurd, er wordt niet geschreeuwd of gescholden als er iets niet lukt ook niet tegen de kinderen.

Bij het restaurant van de camping kennen ze ons al goed, want zodra we binnenkomen begint er iemand met tappen van een grote en een kleine pils, het wordt toch tijd dat we gaan. 

 

Volgens Nicoline daalt je IQ tijdens een   vakantie met 15 punten en dat is ook merkbaar.
Ze wordt steeds vrolijker en vindt alles leuk!!

Ik ga maar SMS-en om professionele hulp te vragen maar deze communicatie methode duurt bij mij tot ver na zonsondergang.

Mijn IQ punten zijn blijkbaar op.

 

 
  Deze twee weken doen we niet veel anders dan een beetje wandelen, lezen en verwerken van wat we hebben meegemaakt.
Af en toe rijden we wat in de omgeving en zo komen we uit bij een plaatsje Olcsvaapáti waar we met de, door mankracht bediende, pont de rivier Szamos over moeten. Een mooi gezicht. We passeren artistieke bushuisjes en
eettentjes.

 

  Viszontlátásro Hongarije 

 

Terugreis 7 t/m 10 augustus 2006

 

7 augustus 2006

We nemen afscheid van de campingbeheerders en verwachten dat we in Noord Hongarije nog op een camping kunnen overnachten. De campings zijn er, maar de regen komt met bakken uit de hemel en we rijden verder.
Grenspassages zijn zonder enig oponthoud, alle landen behoren tot de EU. We komen weer terecht op de E50, nu gedeeltelijk snelweg. Deze weg loopt dwars door het hoge en lage Tatra gebergte. Mooie natuur dat kunnen we tussen de buien door wel zien. De afgelopen weken heeft het hier al veel geregend en dat is goed te zien aan de ruige stroming in de verschillende rivieren.

Aan het eind van de middag komen we in Zilina, we zoeken een hotel en missen daardoor het verscholen bord: verboden voor motorvoertuigen met daaronder in het Slowaaks zoiets van 'alleen vergunninghouders'.
We worden staande gehouden door bromsnor en hij legt ons in goed Duits uit wat we fout hebben gedaan.
Er rijden wel auto’s door die straat, maar die hebben ontheffing.
We kunnen 'die straffe bezahlen' en vervolgens wijst hij ons de weg naar het hotel. 

Zilina is een mooi plaatsje met een leuk plein vol met terrasjes.

 

   

                   

8 augustus 2006

We maken eerst een wandeling door Zilina en hebben geluk, want als we later in de auto stappen begint het weer te regenen en dat duurt tot ver in de middag.

Bij Makov, bovenop de berg, gaan we de grens over met Tsjechië. Na de grens zetten we de Ipaq weer aan en proberen het Tomtom programma op te starten. Het werkt en wat een luxepaarden zijn we toch: 'neem de afslag', 'over 800m links aanhouden', 'ga rechtdoor op de rotonde' enz. erg handig, zeker met een beperkte links-rechts oriëntatie en in stromende regen.

Deze dag rijden we door Tsjechië heen en eindigen bij het Drielandenpunt: Tsjechië, Polen, Duitsland. We mogen gelukkig na Tsjechië, wel 800m door Polen. Ook dat is niet op de kaart te zien.

We overnachten in Zittau.   

 

9 / 10  augustus 2006

De 749 km Duitsland die ons rest rijden we zonder moeite op deze dag. We brengen een bezoekje aan de familie in Zevenaar, slapen rustig in het Campanile daar en de volgende dag via de familie in Amsterdam naar Den Haag.

We zijn veilig en gezond weer thuis en nemen een prachtreis mee in ons hart.    

 

-0-

 nicoos.com