IJsland

Het land van de geisers en de vulkanen, de watervallen en de lavavelden.

 

 

  Oppervlakte:  103.000 km2, (NL 42000 km2)
hiervan is:
     1%    gecultiveerd
     3%   meren
   20%   grasland
    11%   lavavelden
   52%   ongebruikte woestijn

Inwoners aantal:
Reykjavik en omgeving      180.000       
Totaal                              290.000

                                                                     

In het begin van de 8ste eeuw hebben Ierse Monniken zich gevestigd op IJsland. In 874 kwamen de Vikingen uit Noorwegen en blijft IJsland tot 1380 onder het Noorse bewind. Daarna valt IJsland onder Deense heerschappij. In 1904 krijgt het land zelfbestuur, in 1944 wordt de onafhankelijke republiek IJsland uitgeroepen.

 

We vliegen van Kangerlussuaq naar Reykjavik en zijn rond 23.00 in ons hotel. We drinken een Viking biertje aan de bar en slapen weer gewoon naast elkaar. We hebben geen plannen voor de volgende dag. De gordijnen doen we goed dicht, want het blijft licht.
's Nachts denken we nog dat we op het schip zitten en vragen aan elkaar: "varen we nu?"

 

De volgende ochtend maken we een plan voor die dag. We gaan Reykjavik bekijken. Het is niet zo groot, ziet er goed verzorgd en schoon uit. We lopen langs een uitgebreide fototentoonstelling "The world from above" en ontdekken dat we nog veel plaatsen niet hebben gezien.

Verder hebben we die dag niet al te veel ondernomen.

 

De tweede dag van ons verblijf gaan we mee met een tour. We worden om 11.00u opgepikt en rijden naar een manege om IJslandse paarden te bekijken. De eerste kolonisten, of ze nu uit Ierland, Schotland of Noorwegen kwamen, brachten paarden mee naar IJsland. Dat waren kleine paarden, op IJsland leefden ze in het halfwild of wild en vermenigvuldigden zich op grote schaal, er waren namelijk geen hekken op IJsland. In het jaar 930 besloot het IJslandse parlement tot een invoerverbod voor paarden dat op tot op de dag van vandaag geldig is.
Zo kwam het dat de natuurlijke omstandigheden op het eiland het IJslandse paardenras schiepen.

 

 

                       

Vanaf de manege rijden we richting een krater, de Askja. Door de ligging op het Centraal Atlantisch plateau is IJsland één van actiefste vulkaangebieden van de wereld. Het is die dag mooi weer en hierdoor kunnen we de beruchtste vulkaan Mt. Hekla erg goed zien. Deze vulkaan is in februari 2000 voor het laatst uitgebarsten.

 

                                     

We rijden verder en zien veel voorkomende planten: arctische thijm, die in zijn geheel wordt gebruikt voor het bereiden van thee. We zien arctisch katoen, van de wollige zaadhaartjes werden kousjes voor traanlampen gemaakt. De oude lavavelden zijn vaak met en dik mostapijt begroeid. De lupine gebruikt men om de grond weer vruchtbaar te maken. 

 

We stoppen bij de actiefste geiser, de Strokkur, die sinds  de twee aardbevingen van juni 2000 nog actiever is geworden.
Ongeveer elke 10 minuten spuit hij 25 meter hoog.
    
Vooral het borrelende water is indrukwekkend en je vraagt je af wat daar toch allemaal in die aarde
gebeurt.
 
 

  

We vervolgen onze trip naar de mooiste waterval van IJsland, de Gullfoss (Gouden waterval), deze naam heeft hij te danken aan de regenboog die er in de namiddag boven staat, als de zon schijnt.

De waterval stort zich over twee trappen 32m diep in een 2,5 km lang ravijn.
  
 

                                                       

 Het is alweer tijd om terug te rijden naar Reykjavik, daar stappen we over op een andere bus en gaan op weg naar 'The blue lagoon'. Het warme meer van de energiecentrale Svartsengi wordt in een lavaveld geleid. In het mineraalhoudende water nemen we een bad.
Het schijnt heel gezond te zijn. Ik,  Nicoline, neem nog een masker van mineralen en zeezout en alle rimpels verdwijnen als sneeuw voor de zon.
 

Terug stappen we in het dorp uit voor een Viking en een pýlsur (hot dog) en lopen terug naar ons hotel.

 

Onze laatste dag in IJsland brengen we door in het openbaar vervoer.
We hebben een buskaart voor een dag gekocht en toeren in en om Reykjavik.
Mooie gebouwen zoals de 'Hallgrímskirkja' en mooie uitzichten naar alle kanten.

 

     
  We gaan vroeg naar bed.
We moeten om 04.00u opstaan om de vlucht naar Amsterdam te halen.

Misschien komen we nog een keer terug om meer te zien van dit mooie eiland en het geborrel in de grond, maar dan nemen we wel de camper mee.
 





                         nicoos.com