ALBERTA

31 augustus 2018

 

 
Na Medicine Hat gaan weer verder door de prairies richting West. We gaan niet de gebruikelijke route via Calgary en Banff naar Vancouver rijden maar nemen de zuidelijke route, Hwy 3, vanwege de nog steeds heersende bosbranden in de Rocky Mountains en de drukte op die toeristische route nu het nog vakantie is in Canada en het Labourday weekend dat voor de deur staat.

Het is weer een mooie route door uitgestrekte prairie velden en soms dicht langs de spoorlijn die van Vancouver tot Quebec City loopt.

We lunchen in Coaldale bij 'The Coaldale Bakery'. Het meisje vraagt wat voor soort kaas we op een sandwich willen en noemt een paar soorten op waaronder 'Koeda'. Wij hebben daar nooit van gehoord dus doe maar en ze schrijft op 'Gouda'. Nicoline ziet het en we zien nu dat het een Nederlandse zaak is.
Op alle shirtjes staat ook 'a touch of Dutch' en een Volendammer mannetje en vrouwtje op de toiletdeuren en een stellage met drop completeert het geheel.

De meeste gemigreerde Nederlanders wonen, werken en hebben grote agrarische bedrijven in de provincies Saskatchewan en Alberta.

The Coaldale Bakery, European style baked goods and Dutch imports, bestaat sinds 1986 volgens een slogan op het menu.

Via Lethbridge komen we vroeg in de middag in Fort Macleod en besluiten daar te blijven

Het stadje is ontstaan uit een fort van de North West Mounted Police eind 1800.
Het fort is nu een interessant museum wat een goed beeld geeft van hoe men in die tijd leefde tussen de indianen.

     

                                                                       Foto's Fort MacLeod museum

 

 

Even buiten Fort MacLeod ligt de Buffalo Jump, een plateau dat eindigt met steile rotsen.
De Blackfoot indianen dreven de bisons over het vlakke plateau richting die rand waar ze naar beneden vielen, hun nek of poten braken, waarna de indianen de beesten af konden maken voor voedsel en kleding.

De hoofdstraat is gerestaureerd in de historische staat en praten en borrelen met inwoners kunnen we in de saloon.
We raken gewend aan hoe makkelijk mensen op ons afkomen om te vragen waar wij vandaan komen en een relaxed gesprek beginnen. Een heel prettige en gastvrije Canadese gewoonte.

Morgen verder naar de volgende provincie, British Columbia. 

 

    Montreal Ontario Manitoba Saskatchewan Alberta British Columbia Vancouver Island Vancouver

    nicoos.com